tankaromtext

Läsblogg 9A

När du läser på baksidan

Tänk dig att du ska skriva en text som ska finnas på baksidan av din bok.

Hur presenterar du din bok?

Vad ska du skriva som väcker intresse hos en läsare?

Hur ska du berätta vad den handlar om utan att avslöja för mycket?

Kan du när du skriver använda en fråga som du riktar till läsaren?

Din text ska vara ganska kort, ca 200 ord.

24 kommentarer

 1. Galadriel Blomljus

  9 november, 2017 at 12:55

  After – Anna Todd
  Vad händer när någon kommer in i ens liv och förändrar allt? Vad ska man göra när något som är så fel känns så rätt?
  Tessa Young är en 18 årig collegestudent med ett perfekt liv, toppenbetyg, fin familj och en snäll pojkvän. Hon har redan planerat hela sitt liv och vet precis vad hon ska göra. Men detta ändras när hon träffar en elak kille vid namn Hardin, som har alldeles för mycket tatueringar och piercingar och som förändrar precis allt.

  Detta är en berättelse om vänskap och om hat, men framförallt om passionerad kärlek och drama som aldrig tar slut.

 2. Ender’s Game
  Av: Orson Scott Card

  Ender är ett geni på sex år. Han bor med sina distanserade föräldrar, sin sadistiska bror och med sin syster som han älskar över allt annat. En dag så tvingas han att flyga upp i rymden till Strids skolan. Han lämnar allt bakom sig för att utbildas till den befälhavare. Men vägen dit är inte lätt eller utan problem. Aliens är på väg att attackera Jorden men kommer Ender att vara redo för de när de väl kommer? Vem är egentligen fienden? Mänskligheten behöver Ender, men är han redo?

  En spännande bok om hur Ender försöker att överleva i en skola full med fiender och vara briljant samtidigt.

 3. Tilde Carlsson Fahlström

  9 november, 2017 at 12:58

  Att vara Nikki – Meg Cabot

  Vad händer när man byter liv med någon? Efter att Em Watts i en hjärttransplantation har bytt kropp med supermodellen Nikki Howard, har hon nu lagt sitt liv som en vanlig skoltjej bakom sig. Hennes värld har vänts totalt och hon tvingas nu leva kändislivet och låtsas som att Em Watts inte längre finns till. Hur ska Em ta sig ut ur den situation hon befinner sig i?

  Detta är den andra boken i Meg Cabots bokserie om Nikki Howard. Det är en berättelse full av spänning, humor och livsviktiga val.

 4. Harry Potter och den flammande bägaren av JK Rowling.

  Vad betyder det när Harrys ärr gör ont mitt i natten? Vad hände på världsmästerskapet i quiditch? Vad betyder mörkrets märke? Vad kommer att ersätta det och varför har Harry aldrig hört om några andra tolkars skolor? Detta är frågor som Harry måste hitta svar på under hans tredje år på Hogwarts tillsammans med sina vänner Ron och Hermione. Vissa saker är bättre att bara inte veta. Detta är en bok om äventyr vänskap och mod.

 5. The Mortal Instruments: City of Bones av Cassandra Clare

  Vad tänker man när ens mamma mystiskt försvinner spårlöst? Och vad händer när ens värld uppochner? När Clary Frays mamma plötsligt försvinner spårlöst, vänds hennes värld hastigt uppochner. Den nya världen, som visade sig finnas i mitten av New York hela tiden, förändrar Clarys liv, som förut sett ut som vilken 15 åring som helst. Men hur kommer det sig att hon, aldrig medveten om den gömda världen runt omkring henne, plötsligt ser den och dras in i den snabbare än vad hon hinner fatta.

  Min bok handlar om drama, fantasy, kärlek och till mestadels om att göra stora förändringar i sitt liv.

 6. Maria küchen – Sång till en fjäril

  Hur skulle du känna om du blev bortglömd, den i hörnet? Att ha beslutsångest vilken kille man ska välja, bara för att ha nån? Mobbad, älskad eller utstött. Att vara för perfekt för alla andra. Det är något som Riina, Pepsi, Elsa Marie och Madeleine har tänkt eller varit med om. Alla dom här 15åringarna går på Noboskolan i Ingenstans. Denna bok är om helt vanliga tonåringar som ska gå igenom kärlek, hat, vänskap och en niondeklass.

 7. The Ragdoll av Daniel Cole.
  En kropp. Sex döda. Men inga misstänkta. Den här groteska, mysterier fyllda boken handlar om The Wolf (dectective William Fawkes) som har jobbat och löst mordfall hela sitt liv. Han blir inringd av sin gamla vän och kollega, Emily till en ny mordplats tidigt på morgonen. Snabbt klädde han på sig och åkte ditt. Men inget kunde förbereda honom för det som låg i lägenheten.

  Den här boken är fylld med allt från mord och detaljer till sista blodsdroppen, till humor som gör så man inte kan andas på grund av skratt.

 8. The Silver Eyes – Scott Cawthon
  Det var 10 år sedan barnen blev brutalt mördade i Freddy Fazbear’s Pitzzeria som en gång i tiden var hjärtat av Hurricane. Vem kan stå emot att öppna dörren till pizzerian? Några gamla tegelstenar ifrån att nå sitt älskade barndomsparadis. Han väntar. Mycket i det förflutna, många förlorade syskon. Men de är inte barn längre. Häng med Charlie och hennes vänner när de gör det ingen har vågat före dem.

 9. Den hemliga kvinnan – Anna Ekberg

  Hur vet jag att jag är jag? Kan man leva i någon annans kropp? Louise Anderssen driver ett litet café på Cristiansø tillsammans med sin man och lever ett fantastik liv. Men mitt under sommaren dyker en okänd man upp och hävdar att Louise inte är Louise utan att hon är Helene, hans fru som försvann för tre år sedan. Efter flera förhör och DNA prover står det klart att Louise är Helen. Louise tvingas lämna sitt största kärlek för att starta upp sitt gamla liv hon inte minns.

  Den här boken berör teman som kärlek, svek, våld och mycket oklarheter som ska redas ut.

 10. Alexandra Nilsson

  9 november, 2017 at 13:02

  Ulrike och kriget- Vibeke Olsson
  Hur tror det skulle vara att växa upp i Tyskland under andra världskriget? Vad känner det tyska folket under den här tiden? Är det bara guld och gröna skogar?
  Ulrike är en vanlig tjej som går i skolan när hon blir utsatt för Hitlers propaganda som får henne att bli en helhjärtat nationalsocialist. Hon och alla andra tyskar tror utan tvekan att Tyskland kommer att vinna kriget och att de andra länderna borde genast sluta kämpa emot. Hon fortsätter att hålla upp huvudet när hon och många andra blir utsatta för bombangrepp, sömnlösa nätter, hunger och kyla.

  Den här boken är en skildring av hur tyska folket uppfattade kriget, om hur de ställde upp för deras älskvärda ledare, Adolf Hitler och hur lätt det är för unga människor att bli påverkade av skicklig propaganda.

 11. Felix Jutbo Alvarez

  9 november, 2017 at 13:02

  ”Kill” av Mats Wahl.

  Vad hade du gjort om du stod på en skola och en man hade precis skjutit ihjäl barn? Det har Harald Fors varit med om, en medellång man med grått hår. Han är en polisman som reder ut brott som unga är inblandade i, både som offer och gärningsmän.

  En man kommer in på Vikingaskolan och skjuter 4 skott, när Harald Fors kommer till platsen har mannen flytt…

 12. Rasmus Leifsell

  9 november, 2017 at 13:03

  Sex år av Harlan Coben

  Har du någonsin frågat dig själv hur långt du skulle gå för att få uppleva en gammal romans som du ansett vara perfekt? Det har gått sex år sedan Jake Fischer träffade sin livs kärlek och det var vid hennes bröllop. Nu när han sex år senare fått reda på att hans livs kärleks make är död eller det är vad han i alla fall tror, nu försöker han ta reda på vart hon befinner sig i hopp om att kanske få en till chans på sin livs kärlek. Det visar sig att hans livs kärlek är en mycket svår kvinna att hitta och människorna runt omkring honom är inte villiga att hjälpa till då dom inte verkar veta om de händelser han säger har tagit plats.

  Detta är en berättelse om ett krossat hjärta som försöker med allt för att läka, om hur makten av kärlek kan göra oss galna och djupa lögner som kan ta plats i ett förhållande

 13. Alicia Martinez

  9 november, 2017 at 13:03

  8 saker du aldrig skulle våga

  Vi skriver varsin utmaning.

  Utmaningarna stannar mellan oss. Efter varje utmaning rapporterar man.

  Om man inte klarar av det är man ute.

  Utmaningen man får är BARA din och ingen annans.

  Vi stöttar alltid varandra även om något skulle hända.

  Boken handlar om fyra vänner som är femton år. De har gjort en pakt som är hemlig. Alla måste delta. Det kan handla om att göra något man aldrig gjort eller som man aldrig skulle våga. Utmaningar som kan verka omöjliga. Den handlar om att stå upp för sig själv och sina vänner, att gå utanför sina egna gränser. Vänskap, kärlek och starka känslor spelar stor roll. Den handlar även om grupptryck men att inte gå för långt. Vad gör man för en vänskap? Om mod och vilja och att ta konsekvenser. Relationer till familj och vänner kan vara svårt men att ändå stå upp för de som bryr sig om en. Men att ändå inte tappa kontrollen. För vad kan hända om man går för långt?

 14. Huset mittemot – Alex Haridi

  Tänk dig att du står i ett ödehus som varit övergivet i flera år. Hur skulle du då reagera när elen fungerar och tapeterna är hela och fina? Hur skulle du reagera när du sitter hemma och kollar ut genom fönstret och ser någon gå in i huset med en nyckel? En pojke dog i huset för många år sen och det blev en tragedi i byn. När Joel utforskar huset närmare och ser vad det finns i huset kommer han då bli byns nästa tragedi?

  En spännande berättelse som handlar om svåra val och stora hemligheter.

 15. Jesper Johansson

  9 november, 2017 at 13:07

  Lärjungen av Hjorth och Rosenfeldt:
  Har du någon gång kört fast i livet och allt verkar hopplöst? Hur ska man hitta lösningen om det verkar omöjligt? Detta är precis vad som har hänt Riksmord i utredningen av fyra mord på kvinnor som har en förövare som till synes ser ut att inte göra några misstag. Morden har en koppling som ser ut att vara omöjlig att lista ut förän den gamla polisen Sebastian Bergman kommer in utredningen med nyckeln till kopplingen.
  Detta är en kriminalroman med inslag av spänning och olycklig kärlek där vi får följa med Sebastian på jakten efter meningen med livet som berör morden på ett otäckt sätt.

 16. Hugo Johansson

  9 november, 2017 at 13:18

  Saknar dig av Harlan Coben

  Vad skulle du göra om du såg den som krossade ditt hjärta på en sliskig dejtingsajt? Det var just detta som hände kriminalinspektör Kat Donovan när hon stötte en bild på sin ex-fästman Jeff, som hon inte sett på arton år.

  När Kat kontaktar Jeff dras hon in i en kompott av lögner och falska identiteter. Vem kan hon lita på? Hur mycket är hon villig att offra för att få reda på sanningen?

  Saknar dig är en spännande roman om ens demoner från förr, våld och livet som polis I New York. Om att inte lita på någon och om att finna ro i nuet.

 17. Nathalie Andersson

  9 november, 2017 at 13:19

  Harry Potter och den flammande bägaren av J.k Rowling

  Vad skulle du göra om du blev utlottad att vara med i värdens farligaste tävling du inte har valt att vara med i eller kan dra dig ur?
  När sommarlovet är slut för Harry så får Hogwarts reda på att tillsammans med två andra trollkarlsskolor, Durmstrang och Beaux batons, ska Hogwarts tävla i en mytomspunnen trekamp. Bara en från varje skola får delta. Tävlingen kan kosta en livet och alla är lika spända på vems namn som kommer att dras ur den flammande bägaren. Harry Potters fiende Voldemort är i närheten det känner han när han vaknar upp av att ärret gör ont som eld.

  Detta är en bok om magi och spänning

 18. Tindre Lundblad

  9 november, 2017 at 13:20

  Tio över ett Ann-Helén Laestadius.

  Vad händer om gruvorna sprängs och att det bara är du som märker det? Vad händer om ens bästa vän sen lågstadiet tvingas flytta långt ifrån en? Hur känns det att bli jättekär i nån som knappt vet att du existerar? Dessa frågor ställs Maja inför. Maja, bor med sin mamma, pappa och sin lilla syster i Kiruna. Varje natt har hon ställt ett alarm på tio över ett, för att kunna väcka sin familj ifall huset rasar på grund av järnmalmsgruvorna. Maja är orolig över att Julia kan behöva flytta och att Albin i parallellklassen kommer skita i henne för att han istället blir kär i nån av dem snygga handbollstjejerna.

  Boken handlar om vänskap, familjeproblem, kärlek, en orolig stadsflytt och psykiska inre tankar som bara du själv upplever.

 19. Ida Blickander

  9 november, 2017 at 15:52

  Olyckornas tid skriven av Moira Fowley-Doyle

  Varje gång, varje år, varje höst, varje oktober. Det är då som det händer, men vad är det egentligen som händer? Vem vill vara grunden till att förstöra ett helt liv? Cara som går i skolan får mer än läxor att fokusera på. Hon har alltid levt i olyckornas tid. Varje år på hösten sker olyckor av alla slag, allt från små skrubbsår till hemska dödsbesked. Skumma saker uppstår och Cara känner sig förföljd. En tjej så modig som Cara är svårfunnen, men nu börjar även hon fundera. När oktober är här denna gång så börjar hon ifrågasätta vad som sker, detta är det sista hon borde göra. Men vem är det egentligen som ligger bakom olyckornas tid?

  Boken fördjupar sig i en familjs liv under olyckornas tid. En spännande historia med mycket händelser som du bara inte kan missa. Ett osäkert liv med många hemska överraskningar. Vem är näst på tur att bli drabbad, är det kanske din tur?

 20. Mattues Brorssson

  10 november, 2017 at 08:46

  Middagsmörker-Charlotte Cederlund
  Hur känns det att mista en förälder? Varför ville inte hennes pappa att hon skulle lära sig samiska? Dessa frågor undrar Áili ofta över. En flicka på endast 16 år, ensam i Kiruna. Ensam med samer som inte ens pratar samma språk. Många saker händer utan anledning. Hon möter en varg med lika skeva ögon som hennes, vad kan det betyda? En gammal konflikt tas upp och framtiden är oklar.

  Denna boken är en spännande bok full av frågor. Kommer allt besvaras eller inte?

 21. Svarta vingar David Almond
  Vad händer om man lämnar ett barn i skogen? Hur reagerar två barn som leker i skogen och plötsligt hittar ett barn? Denna boken handlar om två barn som hittar en försvunnen bäbis. Dom kommer få det jobbigt i framtiden. Det är två barn som heter Max och Liam dom är två kloka ungdomar.
  Det här är en bok som det händer mycket saker och det är många personer med. Texttypen är mer åt drama och spänning.

 22. Expert på att rodna – Katarina Von Bredow

  Hur vet man när man är tillsammans med någon? När Natalie och hennes mamma Lucia flyttar ifrån storstaden ut till landet blir inget som förut. I det nya huset möter Natalie sonen till Lucias pojkvän, Jerker. Natalie förstår inte för än i skolan att Jerker är populär kring tjejerna. En ”sextontaggare”. Är hon kär i honom? Är de tillsammans? Samtidigt som Natalie funderar på hennes känslor kring Jerker, blir hon kompis med Ira i klassen. Ira är självsäker men mår hon verkligen bra? Många frågor faller på plats under en fest som inte går som planerat.

 23. Utpekad av Nigel hinton.
  Vad händer när nån anklagas för mord?
  Skulle du kunna förlåta den personen för det?
  I den här boken utpekad så är det en flicka som har mördats och polisen misstänker att nattens pappa har mördat flickan.

 24. Felix Jutbo Alvarez

  16 november, 2017 at 13:13

  En händelse som jag tyckte var spännande var när en person sköt ihjäl 2 stycken barn i en skolmatsal. Den utspelar sig på vikingaskolan och personerna som är där är eleverna på skolan och lärare. Senare kommer också poliser dit och huvudpersonen Harald Fors. Jag valde denna händelsen för att den händelsen spelar stor roll i berättelsen och hela boken kretsar runt den.

Kommentera

© 2018 tankaromtext

Tema av Anders NorenUpp ↑